+31 6 22 15 33 42 info@teunisdokter.com

Hoe de scene van retail stores koopgedrag beïnvloedt 

Retail stores vervullen nog altijd een belangrijke rol in de Nederlandse economie. Maar wat veel ondernemers met retail stores nog kunnen verbeteren is het creëren van een scene dat aanmoedigt tot kopen. Hoe je de inrichting van je retail store optimaliseert voor jouw klanten is een uitdaging waar veel ondernemers mee te kampen hebben en als je dit niet goed doet dan zullen je verkopen eronder lijden. In dit artikel geef ik je een aantal tips waar je om moet denken bij het vormgeven van de scene van jouw retail store.

Als je het product niet ziet dan koop je het niet

De scene van je retail store bestaat uit luchtkwaliteit, ruimte, kleur, licht, geluid en eventueel extra services zoals koffie en thee. Laten we direct even vooropstellen dat jouw retail store gewoon fris ruikt en dat er een goede luchtkwaliteit heerst omdat je ventilatie gebruikt en/of de ramen opzet. Als je dat éénmaal voor elkaar hebt dan is de eerste indruk die de klant met zijn neus opdoet in ieder geval positief, maar hoe moet je vervolgens verder naar je retail store kijken? Dat is natuurlijk deels afhankelijk van de niche waarin jij je bevindt, dus laten we voor de eenvoud van dit artikel gewoon een kledingwinkel nemen, want dan wordt al snel duidelijk hoe de inrichting -de scene- het koopgedrag van winkelende gasten beïnvloedt. Hoe je de winkel voorziet van licht bepaalt al vrij snel welke producten in het oog springen en welke niet, veel ondernemers weten dit en maken daarom ook gebruik van spotjes om de producten die zij het meest willen aanprijzen extra aandacht te geven. Zorg daarom voor goede verlichting in je retail store zodat alle producten en de labels goed te zien zijn. Daarmee voorkom je ook dat je potentiele klant struikelt en zich bezeert. Dat is dan mooi meegenomen. De producten die je extra aandacht wil geven kun je door gebruik van spotjes -in verschillende kleuren soms- in het oog laten springen. Wellicht maak je ook gebruik van placeholder of fillers, dat zijn producten die je niet snel verwacht te verkopen en die aanwezig zijn voor de volledigheid van je assortiment. Die producten kun je best wat minder licht geven. 

 

Match de muziek met de identiteit van je retail store

Ook geluid speelt een belangrijke rol in het creëren van een bepaalde scene. Supermarkten hebben enorm veel onderzoek gedaan naar welke muziek het best past bij hun uitstraling. Voor jouw retail store is het van belang dat je een eigen identiteit creëert en de muziek -als je dat gebruikt- matcht met die van je retail store. Heb je bijvoorbeeld veel kleding gericht op jongeren in de puberale leeftijd, dan kan het koopgedrag worden aangemoedigd door muziek af te spelen die jongeren op dit moment ook luisteren. De muziek legt dan een relatie tussen hun eigen identiteit en die van jouw retail store, waardoor het waarschijnlijker is dat ze jouw producten ook vinden passen bij hun identiteit. Het gaat hier allemaal om make-believe tactieken uiteindelijk, waarbij je relaties probeert te leggen tussen jouw klant en jouw retail store die dat van het doen van een aankoop overstijgt. Een kleding product kan nog zo goed van kwaliteit zijn en goed geprijsd, maar als de identiteit van jouw store niet overeenkomt met die van jouw klant dan zal het waarschijnlijk minder succesvol zijn. Het doen van onderzoek middels zogenaamde testopstellingen is mogelijk, maar voor veel individuele ondernemers lastig, daarom kun je een sales consultant in de hand nemen die je op weg helpt om te zien wat wel werkt en wat niet. 

Door de bomen het bos niet meer zien

Ruimte is ook een belangrijk aspect in het aanmoedigen tot kopen. Hoe je de beperkte ruimte in je retail store inzet bepaalt ook of consumenten overgaan tot een aankoop. Wat je absoluut niet wilt is dat je je winkel volgooit met producten en dat klanten door de bomen het bos niet meer zien. Als je langere tijd bepaalde product categorieën niet verkoopt, zet ze dan gewoon in het magazijn zodat de producten die wel goed verkopen meer opvallen. Door bepaalde producten meer ruimte te geven en dus verder van andere producten tentoon te stellen wek je de indruk dat het gaat om een exclusief product dat die ruimte verdient. Op die manier kun je door strategisch gebruik van ruimte dus de illusie wekken dat bepaalde producten ‘het echt waard’ zijn om die ruimte te gunnen. En als jij als winkelier zo’n mooi product zoveel ruimte geeft, dan moet het wel koopwaardig zijn, toch? 

Extra services

 door retailers regelmatig over het hoofd wordt gezien is dat gezinnen vaak samen shoppen en dat niet ieder gezinslid het even prettig vind om voortdurend te moeten staan. Om gezinnen aan te moedigen langer in jouw winkel te verkeren kun je dus een aantal extra services aanbieden om klagende vaders en verveelde kinderen af te leiden. Op die manier kunnen de overige gezinsleden ongestoord jouw assortiment bekijken en dat is precies wat jij wil. Deze extra services hoeven niet duur te zijn en ook niet veel ruimte te kosten. Je zou voor de stereotypische klagende vader een tafel met stoelen kunnen neerzetten en wat leesvoer. Daarmee zal hij al wel zoet zijn na tien winkelbezoeken. Voor de kids is er dan nog de speelhoek met wat stripboeken en bijvoorbeeld LEGO. Klaar. Hiermee heb je de klagers binnen de groep geneutraliseerd en kun je de potentiele klanten een ongestoorde winkelbeleving bieden waardoor de kans op aankopen in jouw retail store toeneemt. Beeldschermen doen het ook altijd heel erg goed, maar als je meer tips wilt, dan kun je het beste contact opnemen om de sales processen in jouw retail store te verbeteren.

Scoor meer sales met je retail store

Neem contact op voor een eerste kennismaking- en adviesgesprek om te zien op welke wijze ik je kan helpen met jouw sales in je retail store. Dit is geheel kostenloos en vrijblijvend.