+31 6 22 15 33 42 info@teunisdokter.com

Toch wel een serieuze vraag: wat is nu het verschil tussen online sales en marketing. Zonder in een onnodige semantische discussie terecht te komen waarbij online marketeers eisen dat ik sales als onderdeel van de marketing beschouw of marketing als onderdeel van sales, is het beter om het gewoon simpel te houden. Het grote verschil zit hem vooral in de doelstelling van de activiteiten. Daar waar marketing uiteindelijk sales als doel heeft, kan het ook bepaalde subdoelen hebben zoals merkbekendheid vergroten, positionering, en branding.

Het grote verschil met sales is dan ook dat sales zich focust op wat nodig is om die verkopen, conversies en omzet te laten stijgen. In die zin is het voor een beginnend bedrijf altijd beter om zich eerst te focussen op sales, omdat je daarmee sneller resultaat boekt dan een uitgebreide branding campagne terwijl nog bijna niemand je product heeft gekocht. Online sales richt zich erop om producten en of diensten via online communicatiesystemen te verkopen, abonnementen af te sluiten of offerte aanvragen te krijgen.

Een ander verschil tussen marketing en online sales is dat de online sales een continu proces van verbetering voorschrijft terwijl marketing campagnes vaak afgebakend in de tijd worden uitgevoerd. Ook leiden allerlei marketing activiteiten niet per se tot hogere sales. Zoals branding het bereik van je website kan vergroten, maar als er tegelijkertijd allerlei fouten in het salesproces zitten, dan heeft het uiteindelijk weinig zin. Zonde van je geld dus. Met online sales focus je je dus heel precies op wat direct bijdraagt aan een betere klantervaring online en dus aan meer verkopen.

Internet sales gaat uit van real-time evaluatie, adaptatie en evaluatie. Zodat je het online sales proces beter kunt maken. Daarbij komen allerlei verschillen internet technologie├źn en kennisgebieden voorbij om te garanderen dat het internet sales proces zo vlekkeloos mogelijk loopt. Internet sales kun je dus alleen echt goed uitvoeren als je een multidisciplinair denkkader hebt en op strategische wijze de verschillende kennisgebieden kunt combineren. Zo moeten er goede teksten op je landingspagina’s staan, wil je een eenduidig user interface hebben en moet het aankoopproces vlekkeloos verlopen. Om een hoog niveau van internet sales te verwerven heb je dus kennis nodig van copywriting, SEA, SEO, user experience design, sales, sociale media, en hoe je verschillende platformen inzet om een zo groot mogelijk publiek te bereiken. Uiteindelijk zijn deze kennisgebieden allemaal onderhevig aan het einddoel: betere sales.

Kortom: online sales focust zich dus vooral op het optimaliseren van het online sales proces door de klantervaring te verbeteren en zo hogere conversies te scoren met je budgetten. Ik ben degene die jou kan helpen om de online sales van jouw bedrijf te optimaliseren. Kijk op mijn homepagina hoe ik dat doe en neem contact op voor een gratis adviesgesprek.