+31 6 22 15 33 42 info@teunisdokter.com

Jouw klanten worden 24/7 doodgegooid met advertenties. Het maakt niet uit welk apparaat ze aanzetten, de advertenties komen sowieso binnen. Hierdoor ontstaat vanzelf een filter bij veel mensen waardoor ze de advertenties niet langer bewust zien en horen. De vraag of al die ongeleide projectielen in de vorm van advertenties nog wel nut hebben komt dan ook snel boven tafel. Als je echt effectief wilt adverteren moet je dus niet achter je klant aan ‘jagen’, maar moet je de klant naar jou toe trekken. Om de achterliggende gedachte van deze strategie te begrijpen zouden we eens naar de natuur moeten kijken om inspiratie op te doen.

De bloem en de bij

De metafoor van de bloem en de bij helpt bij het begrijpen hoe je als ondernemer via je sales strategie kunt overleven en groeien. Want dar gaat het uiteindelijk om. Dus, ben jij een bloem of een bij? Laten we eens kijken. De bij kenmerkt zich door zijn enorme werklust, samenwerkingsverbanden en haar nut voor bloemen en mensen. Maar heeft de bij er zelf ook iets aan behalve het overleven? Goede vraag… Daarnaast hebben we dus ook nog de bloem, die zichzelf voortplant door bijen aan te trekken die het stuifmeel verspreiden. De bij en de bloem zijn dus van elkaar afhankelijk, maar ook elkaars uitersten. De bij moet op jacht naar bloemen, terwijl de bloem slechts bijen moet aantrekken.

Veel adverteerders gedragen zich als bijen

Hoe nuttig bijen ook zijn, ze jagen achter hun klanten aan in plaats van dat ze de klanten op hen laten afkomen, zoals de bloem dat doet. De ondernemers die als bijen werken plaatsen op alle kanalen advertenties en zijn veelvuldig aanwezig om kort in het bewustzijn van hun klant te mogen zitten. Met enorme budgetten kan dit inderdaad soms werken, maar voor de meeste ondernemers zijn zulke enorme marketing en sales budgetten niet weggelegd. Zij doen er daarom beter aan de zogenaamde ‘bloemstrategie’ toe te passen en klanten aan te trekken. Dit doe je door internet advertenties op maat toe te passen en een helder beeld van je doelgroep te hebben, zodat je weet hoe je ze moet bereiken en via welk kanaal. Dit houdt de kosten laag en de conversies hoog. Trek je klanten dus aan op de juiste plekken, in plaats van het opzetten van een kostbare jacht.

Één praktisch voorbeeld

Een manier om de zogenaamde bloemstrategie toe te passen in online sales is door gebruik te maken van Search Engine Advertisements (SEA). Het is feitelijk één van de meest doelgerichte verkoopstrategieën, omdat je bij voorbaat kunt inschatten dat je prospect daadwerkelijk op zoek is naar een product of een dienst dat jij aanbiedt. Door de combinatie van een mooie landingspagina voor je product/dienst en een goed opgezette SEA campagne kun je al snel duizenden relevante bezoekers naar jouw website trekken, immers “zoeken ze er zelf naar” waardoor de kans dat de query van de klant en jouw webpagina ‘matchen’ groter is dan bij vrij willekeurige advertenties op de website van een online magazine. Met SEA kun je vervolgens ook je campagne tailleren zodat deze past bij jouw specifieke sector. Zo kan een retail store behalve een online shop ook gelokaliseerde Search Engine Advertisements gebruiken om bepaalde producten die mensen zoeken in hun omgeving aan te bieden en de kans te vergroten dat online zoekers jouw product vinden en kopen.