+31 6 22 15 33 42 info@teunisdokter.com

Bepaal de optimale advertentie strategie met het 3G-model

Advertenties vormen een belangrijk onderdeel in het sales proces en de vorm hiervan kan verschillend zijn afhankelijk van het doel. Helder verschil met marketing is echter wel dat advertenties altijd gericht zijn op het direct aanmoedigen van het doen van een aankoop en daarmee zijn ze vaak directer in opzet dan bijvoorbeeld ‘branding’ of content marketing. Hoe je bepaalt welke advertentiestrategie optimaal bij jouw business past kun je vaststellen met het zogenaamde 3G-model. De drie G’s staan voor gepersonaliseerd, gelokaliseerd en getimed. Op deze pagina leer ik je hoe je 3G kunt toepassen en welke vormen van advertenties voldoen aan de 3G’s.

Het 3G-model voor advertenties

Gelokaliseerd

Advertenties die op specifieke locaties te zien zijn om de kans dat de consument een aankoop doet te vergroten. Vooral retail stores kunnen profiteren van gelokaliseerde advertenties.

Gepersonaliseerd

Advertenties die op maat zijn gemaakt voor de identiteit en behoefte van de klant zullen sneller weerklank vinden. Bijvoorbeeld omdat een klant op zoek is naar een specifiek product of het merk vindt aansluiten bij zijn identiteit. 

Getimed

De timing van de weergave van de advertentie bepaalt ook het effect. Een advertentie die oproept tot het doen van een maaltijdbestelling zal het slecht doen bij iemand die net nog een maaltijd online bestelde. Je wilt je klant op het juiste moment bereiken.

Het belang van het model

Door het 3G-model voor je advertentiestrategie te gebruiken maak je een grotere kans op een positief effect van de advertentie op de doelgroep. Eerst een paar redenen waarom deze drie G’s zo voorspellend zijn voor het resultaat van de advertentiestrategie door het resultaat van het tegenovergestelde van het juist toepassen van de 3G’s te bespreken. Dan blijkt al snel dat het juist toepassen ervan dus heel goed kan werken om de conversies van jouw advertentiecampagnes te vergroten. 

1. Foute lokalisering van advertenties

Stel je bent een retail store of een online webshop dat specifieke producten in specifieke landen verkoopt, zoals een online game store, dan wil je wel dat de advertenties die je toont alleen op de juiste locaties zichtbaar zijn. Een retail store dat geen rekening houdt met de afstand van potentiele consumenten tot haar winkel kan wel adverteren op honderden kilometers afstand, maar moet wel bijzonder exclusieve producten, diensten en een beleving bieden om klanten van zo’n afstand te overtuigen een bezoek te brengen in de retail store. Goede lokalisering van de advertenties waarbij rekening wordt gehouden met bijvoorbeeld verkeersstromen werken daarentegen beter. Neem bijvoorbeeld de bordjes van Jumbo en McDonald’s langs de snelweg. Ze geven zelfs de route naar de store aan. De lokalisering doet er dus zeker toe. Zowel offline als in online campagnes kun je lokalisering toepassen.

2. Niet gepersonaliseerde advertenties

Advertenties die niet op maat zijn gemaakt voor jouw doelgroep gaan het niet goed doen. Het tonen van rolstoeladvertenties een een gezonde jongeman die tevens wat athletische vaardigheden heeft zal waarschijnlijk geen succes hebben. Het omgekeerde, dus gepersonaliseerde advertenties, maken juist veel meer kans om te leiden tot een aankoop. Afhankelijk van jouw niche kun je het personaliseren van de advertentie toespitsen op de identiteit van je doelgroep. Net zoals je bijvoorbeeld het gebruik van muziek in retail kledingwinkels personaliseert om het aankoopgedrag van de mogelijke klanten te beïnvloeden en zich te laten identificeren met jouw merk.

3. Timing is everything

De meest onzinnige advertentiestrategie is wanneer je te laat bent. Bijvoorbeeld wanneer de klant al een product heeft gekocht en jij vervolgens advertenties toont om hem te verleiden nog een te kopen. Online is er een prachtige manier om de kans op een juiste timing van de advertenties te vergroten. Jammer genoeg gaan veel marketeers te diep en wordt veel geld verspild aan zogenaamde ‘re-marketingcampagnes’, zonder dat men daarbij meeneemt dat veel consumenten de producten die in re-marketingcampagnes worden aangeboden al lang heeft aangeschaft. Dat is gewoon zonde van je marketing budget. Je moet dus online advertenties zo vormgeven dat ze op het juiste moment worden getoond, want alleen dan maak je de grootste kans dat interactie met een advertentie leidt tot een aankoop. Hoe je timing van je advertenties verbetert, kan ik je leren in een training over je online sales processen

Het bushokje advertentie als voorbeeld

Hieronder neem ik als voorbeeld een ‘bushokje poster’ als advertentievorm. De advertentie bevat een afbeelding van een blik bruine bonen met daarop de tekst die passanten moet aanmoedigen het blik met bruine bonen te kopen. Hoe goed voldoet zo’n advertentie aan de 3G’s?

Gepersonaliseerd Gelokaliseerd Getimed
Bushokje poster ‘eet bruine bonen’ Niet gepersonaliseerd, ook passanten die niet van bonen of blikvoer houden zien de poster.  Waarschijnlijk niet gelokaliseerd, want wonen er in de buurt van het bushokje mensen met een bruine bonen fetish?  Op willekeurige momenten op de dag zien mensen de bruine bonen poster. Ook mensen die net hebben gegeten, maar ook mensen die willen gaan eten. 

Op basis van deze tabel kunnen we dus concluderen dat een bushokje poster met de oproep om meer bruine bonen te eten en deze te kopen in de vorm van blikvoer niet goed voldoet aan de 3G’s. Het bushokje poster kost veel geld, maar houdt geen rekening met de persoonlijke voorkeuren en dieetwensen van passanten. Ook is de poster waarschijnlijk niet goed gelokaliseerd, omdat niet kan worden achterhaald in welke wijken mensen wonen die houden van bruine bonen. Ten slotte is de timing van de poster willekeurig, want op allerlei momenten in de tijd zien passanten de advertentie. De advertentie lijkt dus eigenlijk meer op een vorm van ‘branding’ dan een advertentie gericht op het aanjagen van sales.  

Scoor meer sales met je retail store

Neem contact op voor een eerste kennismaking- en adviesgesprek om te zien op welke wijze ik je kan helpen met jouw sales in je retail store. Dit is geheel kostenloos en vrijblijvend. 

8 + 14 =